Noticias

El MUCBO participarà en una potent xarxa de turisme i paleontologia

30 junio 2024

El projecte Xarxa Turisme i Paleontologia neix de l’existència d’un ric patrimoni paleontològic localitzat en petites poblacions que, en molts de casos, ha passat desapercebut per al gran públic, desaprofitant-se així el potencial turístic, cultural i socioeconòmic de pobles i jaciments.

El MUCBO és una de les entitats involucrades en aquest projecte que compta amb un pressupost proper als 300.000 euros, finançat per la Unió Europea – Next Generation EU, a través del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.

Són nou les entitats que agrupa el projecte “Xarxa Turisme i Paleontologia», i totes posseeixen una oferta turística basada en una riquesa paleontològica que atrau a diversos públics, des d’aquell que realitza turisme recreatiu ocasional fins a qui planifica unes vacances basades en la cultura, l’aprenentatge o, fins i tot, la investigació. Mantenen museus, centres d’interpretació o jaciments visitables, a més d’organitzar nombroses activitats per a visitants. A més, tota aquesta oferta turístic-cultural es complementa i es retroalimenta amb un conjunt d’actors turístics més generals, com l’hostaleria, el transport o guies de turisme.

Les entitats participants són la Fundació per a l’Estudi dels Dinosaures de Castella i Lleí, de Salas Salas de los Infantes, Burgos; l’Ajuntament d’Igea a La Rioja; els ajuntaments de Coll de Nargó, Isona i Conca Dellà i Vilanova de Meià de Lleida; l’Ajuntament d’Alpont, València; l’Ajuntament de Loarre i la Comarca de Ribagorça a Osca; i el MUCBO | Fundació Jardí Botànic – Museu Balear de Ciències Naturals de Sóller a les Illes Balears. No obstant això, l’abast de les accions a posar en marxa pretén superar els límits d’aquests territoris, amb vocació nacional i, fins i tot, internacional.

Entre totes neix la idea de crear una xarxa de destinacions que permeti, com a referència comuna, accedir a la posada en marxa d’accions, a l’adquisició d’equipament per a millorar l’oferta turística, implementar eines i tecnologia tant per a la gestió de l’oferta turística com per al contacte amb el públic, etc. Accions que, de manera individual i aïllada, no estarien a l’abast de les diferents entitats sol·licitants.

El Museu Balear de Ciències Naturals, integrat en el MUCBO, compta amb col·leccions paleontològiques importantíssimes de diversos punts de les Balears, així com d’altres llocs del món. En la seva exposició permanent sobre Paleontologia es mostra una àmplia representació de les plantes i animals que van viure a les Balears abans dels humans i, fins i tot, alguns abans dels primers dinosaures. D’aquesta exposició destaquen el sireni, un avantpassat dels dugongs que va viure a la Mediterrània tropical, i el miotragus, una ovella nana pròpia de Mallorca i Menorca que es va extingir amb l’arribada dels primers humans.

El present projecte permetrà ampliar l’oferta del Museu, amb nous continguts especialment dissenyats per posar en valor aquest ric patrimoni, i també la resta de museus que formen aquesta xarxa.

Volver a noticias

Les últimes notícies del MUCBO lliurades directament a la vostra bústia de correu.
Uneix-te a la nostra comunitat científica.