Peces i plantes del mes

Verbascum blattaria L.

4 juny 2025

PLANTA DEL MES – JUNY 2025

CAT: trepó, blatària, llepassera borda, herba de les arnes

ES: Gordolobo, polillera, sabonera…

FAMÍLIA: Scrophulariaceae

Sinònims:

  • Blattaria vulgaris Fourr.
  • Thapsus blattaria (L.) Raf.
  • Verbascum blattaria var. normalis Kuntze
  • Verbascum luridum Salisb.
  • Verbascum carduifolium Hayek
  • Verbascum rhinanthifolium Davidov
  • Verbascum blattaria L. subsp. blattaria
  • Verbascum blattaria subsp. repandum (Willd.) Bornm.

DISTRIBUCIÓ: Nativa del nord d’Europa fins a l’Afganistan i nord-oest d’Àfrica. A les Balears es coneix a Mallorca en quatre poblacions: Lluc, Sóller, Esporles i S’Albufera (només un individu observat). Està estesa a altres parts del món com a naturalitzada.

ESTAT DE CONSERVACIÓ: Tot i no tenir una protecció legal perquè la seva distribució a escala mundial és prou estesa, és considerada com a vulnerable (VU) segons el Llibre Vermell de la Flora Vascular de les Illes Balears de 2017.

FENOLOGIA: floreix a partir del mes de juny fins al setembre.

FORMA VITAL: Planta bianual. El primer any fa la roseta basal i el segon any treu les vares florals i fructifica. A vegades pot comportar-se com una espècie anual.

HÀBITAT: Zones assolellades, de sols drenats, prats humits en clarianes o voreres de zones boscoses i voreres de camins.

Verbascum blattaria, és una planta bianual rara a les nostres Illes. Al Jardí Botànic s’hi va establir ja des del seu inici gràcies a una recol·lecció de llavors realitzada al Coll de Sóller, l’any 1985, pel botànic solleric Jeroni Orell Casasnovas. Des d’aleshores, aquesta espècie surt cada any pel Jardí, de forma quasi espontània, triant ella mateixa el lloc on vol viure. Floreix des del mes de juny i produeix milers de llavors tan petites que 1000 unitats no pesen més de 0,1 grams. És una planta molt vistosa i, per la seva raresa a les Illes, té el privilegi absolut d’assentar-se cada dos anys en diferents indrets del Jardí Botànic.

Coneguda com a blatària en català o gordolobo polillero en castellà, és originària d’Euràsia i el nord d’Àfrica, havent-se introduït en diverses regions del món. Pot arribar a fer 1,2 metres, i es caracteritza per tenir les fulles basals i la meitat inferior de la planta, totalment glabre. Les flors són solitàries en cada bràctea, vistoses i de color groc amb 5 estams dimorfes, uns coberts de pèls porpra o violacis en el terç superior; i uns coberts de pèls purpuris als dos terços inferiors, fet que el diferencia d’altres espècies de Verbascum. En fructificar, forma una càpsula rodona, que conté nombroses llavors petites i rugoses.

S’han fet estudis sobre els composts metabòlics que podria tenir aquesta espècie i s’han descrit 17 metabòlits secundaris. L’extracte de la planta mostra activitat antioxidant, suggerint així un gran potencial en beneficis per a la salut. De fet, el nom de blattaria prové del terme llatí “blatta” (panerola), ja que es creia que repel·lia les paneroles i altres insectes.

A les Illes Balears es poden trobar altres espècies del gènere Verbascum, conegudes localment com a trepons. Es poden diferenciar entre ells per les fulles basals, la disposició de les flors i la forma del calze, tot i que a vegades podem trobar alguns híbrids que tenguin formes intermèdies entre una espècie i una altra.

Tornar a Peces i plantes del mes

Les últimes notícies del MUCBO lliurades directament a la vostra bústia de correu.
Uneix-te a la nostra comunitat científica.