COL·LECCIÓ

Planta viva

A les col·leccions de planta viva, l’àrea visitable pel públic, les plantes es troben distribuïdes en grups ecològics simulant l’hàbitat natural a on viuen les espècies. Aquestes col·leccions es poden dividir en dos grans grups:

  • Flora silvestre, on s’inclouen les flores baleàrica, macaronèsica i la flora d’altres illes de la Mediterrània o de les seves àrees continentals d’influència.
  • Flora relacionada amb l’activitat humana, que conté una col·lecció de plantes ornamentals per a jardins mediterranis, plantes medicinals i una reserva genètica de varietats tradicionals de fruiters i hortalisses de les Balears.

Amb aquesta col·lecció s’ha creat un espai de diversitat en el qual hi trobam més de 642 taxons de la flora baleàrica, 167 taxons de flora d’altres illes mediterrànies, 174 taxons de la flora canària, 218 taxons de flora medicinal i més de 137 varietats de fruiters.

Refugi de la Flora dels Torrents

Refugi de la Flora dels Torrents

Flora de Litoral rocós

Flora de Litoral rocós

Col·leccions de reserva

Col·leccions de reserva

Flora d'alzinar

Flora d'alzinar

Flora de muntanya

Flora de muntanya

Flora d'aigua dolça

Flora d'aigua dolça

Flora canària

Flora canària

Flora d'altres illes

Flora d'altres illes

Flora d'altres illes

Flora d'altres illes

Zona ornamental

Zona ornamental

Flora medicinal

Flora medicinal

Fruites i hortalisses

Fruites i hortalisses

Fruites i hortalisses

Fruites i hortalisses

Planol del Jardí

1. Flora Balear

  • Refugi de la Flora dels Torrents
  • Flora de Litoral rocós
  • Col·leccions de reserva
  • Flora d’alzinar
  • Flora de muntanya, rupícoles, brollers i timonedes
  • Flora d’aigua dolça, litoral arenós i falgueres

2. Flora de les Illes Canàries

3. Flora d’altres illes mediterrànies

4. Col·lecció de plantes ornamentals per a jardins mediterranis

5. Flora medicinal

6. Reserva genètica de fruiters i hortalisses de varietats locals

Flora Balear

El Jardí Botànic alberga diverses marjades, cadascuna dissenyada per recrear els diferents hàbitats de la flora balear. Aquestes terrasses vegetals ofereixen un recorregut pels ambients naturals més característics de les Illes, des de zones humides fins a costeres rocoses i muntanyes.

Refugi de la Flora dels Torrents

Aquesta és una de les marjades més ombrívoles del Jardí, cosa que la fa ideal per a espècies que creixen en llits i desembocadures de torrents o en zones ombrívoles de muntanya. Les espècies aquí s’han adaptat a la frescor que es manté fins i tot durant els mesos més calorosos de l’estiu mediterrani.

Entre les plantes destacades trobem la flor d’alís o aloc (Vitex agnus-castus), que es pot trobar als torrents de la Serra de Tramuntana i de les serres de Llevant a Mallorca o a les costes de Menorca, així com el baladre (Nerium oleander), que a les Balears només es troba de manera natural al torrent de Santa Eulària, a Eivissa. També hi ha altres espècies emblemàtiques com la murta (Myrtus communis) i l’espinaler (Crataegus monogyna), que sovint formen bardisses denses als marges dels torrents.

Malgrat que les Balears no tenen veritables boscos de ribera, algunes espècies d’arbres s’hi adapten buscant l’aigua subterrània. Entre aquests hi ha el poll (Populus alba), el fleix (Fraxinus angustifolia) i l’om (Ulmus minor), que tot i ser possiblement introduïdes per l’home, formen comunitats ben adaptades.

Flora de Litoral rocós

Les espècies del litoral rocós han desenvolupat adaptacions úniques per sobreviure en hàbitats exposats a la sal marina i al vent. A la franja més propera al mar, la sal transportada pel vent crea condicions extremes per a les plantes. Aquí, trobem espècies com el fonoll marí (Crithmum maritimum), les saladines (Limonium spp.), socarrells com Launaea cervicornis o la margalideta de mar (Senecio varicosus).

En zones més batudes pel vent, però amb menys influència de la sal, es poden veure comunitats de coixinets espinosos com Lotus fulgurants, Anthyllis hystrix, i Femeniasia balearica. Aquestes plantes redueixen la superfície d’exposició al vent per evitar la pèrdua d’aigua i es protegeixen dels herbívors gràcies a la seva espinescència.

MARJADA 3

En breu

Flora d’alzinar

A principis del segle XX, quan es va construir l’edifici modernista que avui acull el Museu de Ciències, es van plantar diversos arbres emblemàtics. Dos d’aquests àrbres encara es troben a la marjada i són testimonis de l’antiga finca de Ca’n Prohom.

El més destacat és la magnòlia (Magnolia grandiflora), una espècie originària del sud-est dels Estats Units. La varietat present al Jardí és el cultivar ‘Galissonnière’ conegut per la seva ressitència al fred i el color ferruginós de les seves fulles. També hi ha l’arbre de Júpiter (Lagerstroemia indica) originari de la Xina, que floreix a l’estiu i es caracteritza per la seva escorça llisa.

Les quatre alzines presents en aquesta marjada són una mostra dels diferents fenotips baleàrics de l’espècie (Quercus ilex) que forma el típic paisatge del nostres alzinars.

Flora de muntanya, rupícoles, brollers i timonedes

Aquesta marjada, antigament destinada al cultiu de pomeres, va ser la primera en permetre el disseny de volums i estructures elevades característics del Jardí Botànic de Sóller. Aquest disseny crea microhàbitats específics que permeten recrear les condicions naturals de diverses espècies. Les estructures de marges i rocalles, amb diferents orientacions i substrats, faciliten la creació d’espais de solana, ombra, sequera o humitat, adaptats a les necessitats ecològiques de cada planta.

En aquesta marjada, es pot observar una gran varietat de flora típica de les màquies, com l’ullastre, la mata o el garballó (Chamaerops humilis), així com la flora de les garrigues i xaragalls, on destaca el romaní, l’estepa blenera o el càrritx. A més, es troba una interessant representació de la flora de muntanya, amb espècies com Astragalus balearicus i Teucrium balearicum, així com zones amb brolles i timonedes, que presenten una rica vegetació heliòfila, amb plantes aromàtiques com el tem, la lavanda o les ginestes. Finalment, les espècies rupícoles, adaptades a créixer en les escletxes de les roques, com Brassica baleàrica, Hippocrepis balearica i Helichrysum ambiguum, troben en aquesta marjada un lloc ideal per prosperar.

Flora d’aigua dolça, litoral arenós i falgueres

A les Balears les zones humides d’aigua dolça són hàbitats molt puntuals. Quan l’aigua roman embassada, hi apareixen les comunitats amb llentia d’aigua (Lemna minor), i on hi ha una escorrentia d’aigua considerable, es poden trobar espècies com la bova (Typha angustifolia), el lliri groc, (Iris pseudacorus), Cladium mariscus, Carex hispida, l’orella de llebre (Alisma lanceolata), etc. D’altra banda, quan el sòl és humit però el nivell d’aigua fluctua, hi apareixen els joncs, les mentes, i tot un seguit de plantes resistents a la temporalitat del seu ecosistema.

Els ambients humits propiciats per les fonts, les boques de coves subterrànies, les escletxes de roca en zones ombrívoles, fins i tot els forats dels marges de les nostres muntanyes escarpades, constitueixen un hàbitat molt propici per les falgueres. Aquest mateix hàbitat es recrea en aquesta marjada per donar cabuda a la majoria de les falgueres de les Illes.

A Balears existeixen 17 gèneres de falgueres repartits en més de 40 espècies, dins les quals comptam amb un nombre considerable d’híbrids endèmics, formats precisament en aquests ambients humits, frescs i molt drenants.

Al litoral arenós baleàric, les platges i les poques extensions de dunes que ens queden, són acumulacions d’arena que es formen a causa dels sediments que la mar aboca a la costa i que posteriorment són transportats pel vent. Les plantes que viuen en aquests indrets s’han adaptat, al llarg de la seva evolució, a unes condicions d’extrema sequera, ja que l’aigua de pluja es filtra ràpidament dins el sòl arenós.

La vegetació psammòfila (psammos = arena i fila = amiga) es caracteritza per tenir un port rígid o espinós, amb fulles d’aspecte blanquinós i amb gran desenvolupament del sistema radicular que, per una banda, li serveix per fixar-se entre l’arena mòbil i, per altra, per arribar als nivells més humits del sòl. Tal és el cas del card marí (Eryngium maritimum) o la campaneta marina (Calystegia soldanella).

Des de vorera de mar i cap a l’interior, una vegada traspassada la primera franja dunar, trobam una vegetació més protegida pel vent i amb un sòl molt més ric en humus i nutrients. Les espècies són de port més arbustiu i llenyós, com el peu de milà (Thymelaea velutina), o les estepes acompanyades de vegetació arbòria, com la sivina (Juniperus phoenicea) o el pi (Pinus halepensis), que en les col·leccions hem aprofitat per plantar la varietat ceciliae.

Flora de les Illes Canàries

La flora endèmica de les Illes Canàries reflecteix l’edat geològica d’aquestes illes.

Fòssils de fulles i fruits trobats en la Mediterrània, també a les Balears, concretament en les muntanyes que envolten la vall de Sóller, corresponen a espècies que actualment sols es troben en les Illes Canàries, Madeira i Açores. Aquests fòssils daten dels períodes Miocè i Pliocè de l’època terciària i tenen fins a 20 milions d’anys!!

En aquests períodes la vegetació mediterrània era molt semblant a les comunitats de boscos de laurisilva que actualment queden relictes a Canàries.

Així trobam que moltes plantes de Canàries tenen el seu origen i parents més pròxims a la Mediterrània. Per això, en un jardí de conservació de la flora d’illes mediterrànies i per entendre millor la complexitat de les relacions biogeogràfiques de les espècies que la formen, es fa indispensable integrar en el Jardí una petita mostra del que va poder ser, fa 20 milions d’anys, la flora de les nostres illes.

Les illes Canàries es troben a l’oceà Atlàntic molt a prop del tròpic de Càncer i a més de 2.000 km de les Illes Balears. Aquest arxipèlag està format per set illes majors d’origen volcànic. Tenen un clima subtropical amb poques precipitacions condicionat pels vents, destacant els alisis que són moderats però constants que provoquen amb la seva condensació la coneguda mar de núvols. Aquests factors, juntament amb la irrupció esporàdica de fortes precipitacions i l’accidentada orografia, determinen l’existència d’una àmplia varietat de microclimes que donen lloc a una gran varietat d’hàbitats amb marcades diferències nord i sud.

El terme Macaronesia (Makaro=feliç, nesias=illes) significa “illes afortunades” i fa referència al conjunt dels arxipèlags atlàntics (Açores, Madeira, Salvatges, Canàries i Cabo Verde) més una petita part del continent africà (sud del Marroc i Sàhara) on també hi viuen moltes espècies estretament relacionades i afins.

L’arxipèlag de Canàries és el de major riquesa florística, amb unes 1.860 espècies de les quals 521 (un 28%) són endèmiques.

Les illes Canàries es divideixen en dues unitats fitogeogràfiques, les illes orientals (Lanzarote i Fuerteventura) i les occidentals (Gran Canaria, Tenerife, la Gomera, El Hierro i la Palma). Les illes orientals són les més seques, mentre que les occidentals estan més influenciades pels vents alisis, fet que produeix un ampli rang de microclimes que es manifesten en el desenvolupament de les diferents zones de vegetació. La col·lecció de flora canària que podeu veure al JBS està distribuïda en diferents rocalles que representen els següents hàbitats:

Pis bassal (0-300 (400) metres s. n. m.)

Clima sec i càlid amb elevada insolació i escassa pluviometria. Comprèn les comunitats de:

    • Litoral: espècies que viuen en sòls arenosos, i amb influència de la saladina de la mar.
    • Cardonal-tabaibal: comunitat d’arbusts suculents com els “cardones” (Euphorbia canariensis), les “tabaibas” (Euphorbia balsamifera i Euphorbia obtusifolia), el “verode” (Kleinia neriifolia), el “incienso salvage” (Artemisia thuscula) i el “cornical” (Periploca laevigata).
    • Bosc termòfil: Constitueix una franja de boscos de transició entre el pis bassal i el pis muntà superior de pinars i sabinars. Són espècies d’origen mediterrani i nord-africà com Pistacia atlantica i Juniperus phoenicea o espècies endèmiques com la palmera canària (Phoenix canariensis) i el drago (Dracaena draco).

Pis muntà (400-1800 metres s.n.m.)

Orientació N i NE: clima humit i fresc, de caràcter oceànic, on es troben els boscos de:

    • Laurisilva: formació bàsicament arbòria, perenne, ombrívola i termòfila. Es caracteritza per 18 espècies arbòries que poden superar els 20-30 m d’alçada i un estrat arbustiu més bé pobre constituït bàsicament per falgueres com Woodwardia radicans.
    • Fayal-brezal: se situa en zones de transició entre la laurisilva i les formacions de pinar. Es caracteritza per les espècies típiques Myrica faya (faya), Ilex canariensis (acebiño), Erica arborea (brezo) i Erica scoparia subsp. platycodon (tejo) entre d’altres.
    • Pinar: boscos de pi canari (Pinus canariensis) amb sotabosc de Cistus monspeliensisCistus symphytifolius i Chamaecytisus proliferus. Es situen a les vessants sud, seques i assolellades.
    • Comunitats rupícoles: pertanyen a qualsevol dels pisos de vegetació. Són comunitats que viuen en penya-segats, barrancs, pendents accentuades de les muntanyes amb superfícies fracturades i plenes de fissures, que generalment són ombrívoles. El grup més destacat dins aquestes comunitats són les famílies Crassulaceae (AeoniumMonanthesAichrysumGreenovia) y Asteraceae (Sonchus).

Alta muntanya (més de 2000 metres s.n.m.)

Clima sec i alta insolació, amb fortes oscil·lacions tèrmiques. Les espècies dominants són la “retama del Teide” (Spartocytisus supranubius) i el “codeso del pico” (Adenocarpus viscosus). Associats a aquests matolls s’hi troben altres espècies com la “hierba pajonera”, Descurainia bourgaeana, el “taginaste rojo del Teide”, Echium wildpretii, o el “alhelí del Teide”, Erysimum scoparium.

Flora d’altres illes mediterrànies

Col·lecció de flora de les illes del Mediterrani i de les seves àrees continentals d’influència amb fortes afinitats florístiques. Els països circummediterranis acullen unes 25.000 espècies, quasi la dècima part de la flora vascular mundial; el 63% de les quals són endèmiques. Dels principals sistemes insulars del Mediterrani, al voltant del 10% de les espècies són endèmiques, a vegades exclusives d’una sola illa o fins i tot moltes vegades exclusives de poblacions microareals amb un petit nombre d’individus. Les majors illes del Mediterrani (Mallorca, Còrsega, Sardenya, Sicília, Creta i Xipre) conserven una flora de mitjans del Terciari rica en endemismes. Aquestes plantes ben adaptades en el seu medi natural poden sobreviure si no es manipula el seu hàbitat. La recerca sobre la diversitat de la flora mediterrània, la seva biologia reproductiva, demografia i el seu cultiu, són disciplines necessàries per a conèixer millor com podem protegir-la.

En aquesta col·lecció hi trobam també algunes espècies d’àrees continentals d’influència mediterrània com Tetraclinis articulata, Argania spinosa, entre d’altres.

Col·lecció de plantes ornamentals per a jardins mediterranis

Aquest espai està dedicat a una àmplia varietat de col·leccions de plantes ornamentals, especialment aquelles que són útils en jardineria mediterrània. Una de les col·leccions més destacades és la Col·lecció Hans Heidersbach, que reuneix espècies originàries d’altres regions del món amb clima mediterrani, com Austràlia, Sud-àfrica, Califòrnia i Xile. A més, s’hi troben altres col·leccions importants com la de cactus i suculentes, i una peça de topiari de murta en forma del símbol de la pau.

Entre els exemplars vegetals més notables del jardí, sobresurten la nolina, el drago, la iuca becuda i un impressionant roure americà. Aquests arbres centenaris, juntament amb els fassers, que tenen més de 120 anys, són veritables joies botàniques d’aquest espai.

A més de les plantes, el jardí també inclou diversos elements ornamentals amb gran valor històric i cultural. Un dels més destacats és el rellotge de sol fet amb pedra viva, que no només indica l’hora solar veritable, sinó també les hores babilòniques, itàliques i, fins i tot, les lunars durant les nits de lluna plena. A través de la rosa dels vents i el penell, es pot observar la direcció del vent dominant en qualsevol moment.

Altres elements singulars que es poden trobar al jardí són una bota i un vagó miners, així com les bolles d’un molí de trituració de carbó que formava part de la primera central elèctrica d’Alcúdia. Completen l’escena una mola de molí de gra i el coll d’una cisterna mallorquina, que afegeixen una rica capa d’història a l’experiència de passejar per aquest jardí únic.

Flora medicinal

La Terra ha estat, al llarg del temps, una font de recursos vegetals per als seus habitants. La interacció entre plantes i humans és present en totes les cultures, i des de les primeres civilitzacions, les persones han utilitzat la biodiversitat al seu abast per satisfer necessitats bàsiques com l’alimentació, la cura de malalties, la fabricació d’utensilis i fins i tot en rituals religiosos o màgics.

És per això que aquesta àrea inclou espècies de diversos llocs del món, unides pel fet de ser útils per a la humanitat en l’àmbit de la medicina i altres sectors relacionats. Moltes d’aquestes espècies contenen principis actius essencials per a la fabricació de medicaments actuals. Algunes formen part de la cultura popular, ja que han estat emprades pels nostres avantpassats com a remeis tradicionals.

La vida de les persones depèn de les plantes. Cada espècie té el seu valor; totes són singulars i úniques. Algunes són útils ara, mentre que altres ho poden ser en el futur.

Reserva genètica de fruiters i hortalisses de varietats locals

Aquesta àrea està destinada a la conservació de la gran diversitat de varietats de fruiters i hortalisses cultivades tradicionalment a les Balears, moltes de les quals estan en regressió a causa del seu abandonament.

Es conserven les principals varietats de cítrics cultivats a la Vall de Sóller. També s’hi troben col·leccions de varietats de pereres, cirerers, pruneres, albercoquers, vinyes, melicotoners i pomeres, totes de les Balears. A la zona de l’hort, cada temporada es multipliquen les varietats hortícoles, que es conserven al Banc de Germoplasma.

Gràcies a aquestes àrees de reserva genètica, es desenvolupa un programa de caracterització de totes les varietats, amb l’objectiu de donar-les a conèixer i difondre els seus usos i possibilitats, fomentant així el seu cultiu. Es pretén contribuir a la conservació d’aquests recursos fitogenètics autòctons o tradicionals que estan en perill d’extinció.

A més, aquest conjunt té un valor didàctic, ja que els visitants poden obtenir informació pràctica sobre fructicultura i horticultura ecològiques i locals, adquirint coneixements agrobiològics sobre les nostres varietats.

“Conservem la diversitat de les varietats autòctones, pacientment seleccionades pels nostres avantpassats, si no volem perdre un valuós patrimoni natural i cultural”.

Les últimes notícies del MUCBO lliurades directament a la vostra bústia de correu.
Uneix-te a la nostra comunitat científica.