COL·LECCIÓ

Micropaleontologia

Una col·lecció micropaleontològica és un conjunt organitzat de microfòssils, que representen restes, incloent-hi fragments o closques d’organismes molt petits, generalment menors d’1 mm. Aquests fòssils poden incloure restes d’organismes com foraminífers, radiolaris, diatomees, ostracodes i pol·len, entre d’altres.

Les col·leccions micropaleontològiques tenen un gran valor científic, especialment en els camps de la geologia, paleontologia i biologia, ja que proporcionen informació sobre la història de la Terra, els antics ambients marins i continentals, els canvis climàtics i l’evolució biològica. També s’utilitzen en estudis d’estratigrafia per a determinar l’edat dels sediments i en l’exploració de recursos naturals, com el petroli i el gas.

Al MUCBO | Museu de Ciències s’hi troba la important col·lecció micropaleontològica de Guillem Colom, la qual compta amb més de 20.000 preparacions, principalment de foraminífers, incloent-hi els tipus d’unes 200 espècies noves per a la Ciència. Colom va fer donació d’aquests materials a la ciutat de Sóller l’any 1992, donant origen al Museu Balear de Ciències Naturals. La col·lecció Colom inclou preparacions de microfòssils muntats en portaobjectes. Els microfòssils s’han obtingut de la rentada i sedassat de margues i sediments i, una vegada triats amb un pinzell molt fi, els microfòssils s’han adherit amb cura a la base del portaobjectes. A la col·lecció també hi ha làmines primes. Aquest tipus de preparació es realitza per a estudiar el contingut de microfòssils de roques ben cimentades i impossibles de disgregar. S’obtenen desbastant un fragment de roca fins a obtenir-ne una capa tan prima que permeti passar la llum i, per tant, es pugui observar al microscopi òptic.

Les últimes notícies del MUCBO lliurades directament a la vostra bústia de correu.
Uneix-te a la nostra comunitat científica.