COL·LECCIÓ

Ictiologia i herpetologia

Una col·lecció ictiològica és un tipus de col·lecció zoològica que consisteix en un conjunt de peixos (tant peixos ossis com taurons i rajades) ordenats, classificats i identificats. Per contra, una col·lecció herpetològica conté amfibis (com granots i calàpets) i rèptils (com dragons, sargantanes i serps).

Aquesta casta de col·leccions permeten conèixer la diversitat d’espècies de peixos, amfibis i rèptils al nostre territori. Aquests poden esser testimonis d’estudis científics, o d’utilitat per a futurs projectes de conservació, fent possible d’inferir canvis en l’àrea de distribució de les diferents espècies, potencialment relacionats per processos com el canvi climàtic, la contaminació, la introducció d’espècies invasores, etc. A les mostres que no s’han fixat amb formalina se’ls pot extreure, també, ADN per a fer estudis genètics.

Al MUCBO | Museu de Ciències hi ha unes modestes col·leccions de peixos, amfibis i rèptils. La més important és la de peixos de gran profunditat, capturats a les zones properes al port de Sóller, sobretot als 80 i 90, destacant un gros exemplar de la rara espècie Trachipterus trachypterus. També hi ha algunes mostres d’amfibis i rèptils de les Balears. Els exemplars d’aquestes col·leccions es conserven submergits en formalina al 5-10% o alcohol al 75% dins pots de vidre amb tanca hermètica. Darrerament, i a causa del perill de la formalina per a la salut, es transfereixen tots els exemplars a alcohol. Sols es podran fer estudis genètics, però, dels exemplars que mai no hagin estat fixats amb formalina. Un nombre petit d’exemplars es troben conservats en sec, com és el cas de les closques de tortuga i algunes tortugues marines naturalitzades.

Les últimes notícies del MUCBO lliurades directament a la vostra bústia de correu.
Uneix-te a la nostra comunitat científica.