COL·LECCIÓ
Entomologia
Una col·lecció entomològica és una col·lecció zoològica dedicada als insectes. Actualment, amb la denominació de col·lecció entomològica s’inclouen també mostres d’altres grups d’artròpodes terrestres que modernament no es consideren insectes en sentit estricte, com els col·lèmbols, els proturs i els diplurs. Aquest gran grup d’artròpodes es coneixen com a hexàpodes. Algunes col·leccions poden arribar a centenars de milers d’exemplars, una conseqüència de l’enorme diversitat d’hexàpodes al nostre planeta.
Les col·leccions entomològiques són de gran importància per a la descoberta de la biodiversitat i per a la conservació de les espècies. Permeten estudiar i comparar la morfologia (i fins i tot la genètica) d’espècies de tot el món, descobrir-ne moltes de desconegudes que potser ja no existeixen als seus hàbitats naturals, i proposar diverses teories de classificació.
Les col·leccions entomològiques que es conserven al MUCBO | Museu de Ciències, són modestes quant a la seva extensió, però a escala local tenen prou importància. D’una banda, es conserva una petita col·lecció entomològica de valor històric elaborada pel naturalista i geòleg solleric Guillem Colom durant la seva joventut. D’altra banda, el museu posseeix una col·lecció dedicada exclusivament als escarabats curculiònids de la regió paleàrtica (Europa, gran part d’Àsia i Nord d’Àfrica) que va ser donada per l’entomòleg mallorquí Josep Maria Palau i Camps. Es tracta d’una de les famílies d’escarabats més diverses del món. Finalment, també es conserva al Museu una col·lecció d’insectes de diferents ordres, procedents principalment de les Balears i Catalunya, que va esser cedida per Eduard Petitpierre, reconegut entomòleg i genetista de la Universitat de les Illes Balears. Tradicionalment, els exemplars de les col·leccions entomològiques es conserven en sec, punxats en fines agulles o bé aferrats a cartolines, tot i que els més minúsculs es poden conservar també en preparacions microscòpiques. Aquestes mostres es desen ben ordenades, classificades i inventariades en capses hermètiques per a evitar l’entrada de plagues.