El passat 18 de maig, en motiu del Dia Internacional dels Museus, el MUCBO va acollir una xerrada ben especial centrada en la cuina popular de Mallorca a través de les Rondalles Mallorquines. Més de 30 persones varen assistir a l’activitat, que combinà la passió pel patrimoni oral amb l’interès per la gastronomia tradicional de l’illa.
La conferència, subvencionada pel Consell de Mallorca, fou a càrrec de la Dra. Caterina Valriu, professora de la Universitat de les Illes Balears i una de les principals expertes en cultura popular. Inspirada en el llibre La cuina de les rondalles mallorquines, del qual és coautora, la Dra. Valriu ens va oferir un recorregut fascinant per la manera com les rondalles reflecteixen la relació dels mallorquins amb el menjar.
Els assistents descobriren com les històries populars parlen dels contrastos entre les menges dels reis i els plats senzills dels pobres, dels aliments que marquen el cicle de l’any, com el blat, el pa, l’oli o les olives, i de receptes casolanes transmeses de generació en generació. També s’hi abordà un aspecte curiós i ben entretingut: els menjars dels éssers màgics, amb especial menció a la fam insaciable dels gegants de les rondalles.
La xerrada no només ens va oferir una nova mirada sobre la gastronomia mallorquina, sinó que també va reivindicar les rondalles com a testimoni valuós de les nostres arrels i identitat cultural. Un autèntic viatge al cor del folklore illenc a través dels sabors i els relats que configuren la nostra memòria col·lectiva.