Peces i plantes del mes

Pinus halepensis

4 octubre 2024

PLANTA DE L’OCTUBRE 2024: Pinus halepensis

El pi blanc (Pinus halepensis), de fulla perenne i copa irregular, produeix pinyes o estròbils que poden romandre a l’arbre un parell d’anys o més. Aquest arbre és cada cop més present en el nostre paisatge aprofitant incendis i l’abandonament de cultius per expandir-se. Aquest mes d’octubre volem parlar de dos morfotips d’aquest pi que, malgrat no estar botànicament acceptats, es troben ben diferenciats a les nostres col·leccions. Aquests són el pi  ‘ceciliae’ i el pi nan, que cuidam amb especial atenció per la seva raresa i singularitat.

El 1972, els botànics mallorquins Antoni i Lleonard Llorenç van descriure la varietat ‘ceciliae’. Aquest pi destaca per una copa més estirada recordant un xiprer, amb branques més dretes i aplicades al tronc. Les seves pinyes (estròbils femenins) presenten escudets més prominents disposats en un sol extrem de les branques. Aquesta varietat, considerada una espècie endèmica, es conserva al Jardí Botànic amb tres exemplars vius procedents de Mallorca, Menorca i Eivissa. A més al banc de germoplasma també conservam llavors d’exemplars de les tres Illes. 

El pi nan, descrit com a varietat ‘minor’ el 1840, té les pinyes i les fulles molt més petites que un pi normal i el seu creixement és significativament més lent. Els tres exemplars que mantenim a la col·lecció provenen de Mallorca, igual que les llavors emmagatzemades al banc de germoplasma. El nanisme en pins i altres espècies és un fenomen ben documentat. Un exemple és l’empelt de bruixa, una mutació que provoca el creixement apinyat i nan d’una branca. Aquest nanisme és causat per la infecció del fitoplasma o plasmidi “Phytoplasma pini”, transmès per vectors com aus, nematodes, àcars o insectes. Aquest plasmidi altera el genoma de la planta fent que la branca afectada tengui aquest creixement compacte i dens o apinyat. Podríem dir que es tracta d’una planta transgènica!

Compartim aquesta informació per destacar la importància de conservar aquestes rareses botàniques i aprofundir en el coneixement de la biodiversitat dels nostres boscos.

Apropa’t fins al MUCBO  | Jardí Botànic a descobrir de ben aprop aquests arbres tan singulars. Recordau que obrim de dilluns a dissabte, de 10 a 18h, i ara també els diumenges, de 10 a 14h! 

Tornar a Peces i plantes del mes

Les últimes notícies del MUCBO lliurades directament a la vostra bústia de correu.
Uneix-te a la nostra comunitat científica.