El MUCBO | Museu Ciències Naturals, gràcies al finançament del Consell de Mallorca, realitza dos projectes per aprofundir en el coneixement de diferents èpoques geològiques de l’illa.
El primer projecte se centra a reconstruir l’evolució dels ecosistemes de Mallorca durant la crisi de salinitat del Mediterrani (CSM), incloent-hi períodes com la transició Miocè-Pleistocè. Es duen a terme estudis i datacions de la fauna de vertebrats i invertebrats d’aquests períodes, especialment la del Miocè terminal trobada al morro d’en Feliu (Calvià), que permet conèixer millor la fauna preglacial de l’illa. Mitjançant tècniques com l’estratigrafia, la sedimentologia, la geoquímica i la paleontologia, es busca obtenir una comprensió integral de la història geològica i biològica de Mallorca. El projecte, amb un finançament de 64.500 €, té també implicacions per al geoturisme i l’educació ambiental.
El segon projecte, amb una dotació de 61.000 €, se centra en l’estudi dels ecosistemes del Permià i el Triàsic Mitjà. En col·laboració amb l’Institut Català de Paleontologia, s’analitzen restes de vertebrats del Permià al torrent de na Nadala (Banyalbufar) i fòssils d’insectes excepcionals del Triàsic al jaciment de la pedra Alta. A més, les datacions amb zircons detrítics ajuden a aprofundir en el coneixement dels ecosistemes equatorials de Pangea i de l’evolució abans i després de l’extinció del Permià-Triàsic.
Amb un enfocament multidisciplinari, aquests projectes no només contribueixen al coneixement científic, sinó que també posen en valor el patrimoni natural de Mallorca, amb beneficis per al geoturisme i l’educació ambiental. Els resultats es difonen mitjançant articles científics i presentacions en congressos locals i internacionals.