La sageta petita (Gegenes pumilio) és una papallona diürna considerada una de les espècies més rares i amenaçades d’Espanya i Europa, recentment inclosa a la llista vermella del Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades.
Tot i que aquesta espècie està distribuïda per la Mediterrània oriental, a Mallorca només s’havia citat en dues ocasions. El passat 15 de maig, Cristian Rodríguez, treballador del MUCBO i entomòleg aficionat, va observar-la novament al Botànic, concretament a l’àrea propera a l’hotel d’insectes, on es trobava libant flors.
Aquest avistament, confirmat gràcies a la col·laboració amb experts en lepidòpters, posa en relleu l’escassetat d’aquesta papallona a la zona i la gran importància de la seva presència a la Vall de Sóller.
Les papallones com la Gegenes pumilio són bioindicadors essencials, però afronten amenaces com la desforestació, l’ús de pesticides, els incendis i el canvi climàtic. Des del MUCBO esperam que aquesta espècie pugui recuperar-se i continuar volant pels nostres paisatges.